HUSA NA ČERVENÉM VÍNĚ
HUSA NA ČERVENÉM VÍNĚ
Ingredience:
1 vykrmená mladá husička
0,7 l Svatomartinského červeného vína (dop. Svatovavřinecké)
4 – 6 menších, tvrdých a nakyslých jablíček
1 velká cibule
několik hřebíčků
hrst sušených zelených bylinek (tymián, dobromysl, majoránka)
mořská krystalická sůl
3 dl domácího husího sádla
lžíce švestkových povidel
Postup:
Každý, kdo někdy zkusil péci jakoukoliv drůbež vcelku, natož husu,
dá za pravdu, ne vždy se to vydaří.
A proto několik praktických rad:
Husu kořeníme bylinkami zevnitř a to tak, že sušený tymián, majoránku apod. vtíráme s krystalickou solí pečlivě do břišní dutiny husy, kterou necháme potom několik hodin v chladu uležet.
Před pečením husu nadijeme jablíčky a cibulí, břišní dutinu dobře zašijeme, stejně jako krk. Dále doporučujeme vínem začít podlévat až zhruba po hodině pečení, před tím je dobré podlévat vodou a průběžně potírat husím sádlem.
Pečeme-li husu vcelku, nasolíme ji a vetřeme bylinky zevnitř.
Husu necháme několik hodin v chladu uležet.
Před pečením do břišní dutiny vložíme cibuli se zapíchnutými hřebíčky, jablíčka a husu na obou koncích pečlivě zašijeme.
Rozpálíme troubu, vymažeme pekáč husím sádlem a husu do něj vložíme na rošt ze špejlí nebo třísek.
Pečeme zvolna pod pokličkou za podlévání vodou, sádlem a červeným vínem asi 1,5 až 2 hodiny.
Poslední půlhodinu dopékáme husu v pekáči bez pokličky, poléváme ji často svrchu tukem i šťávou
z výpeku, aby krásně zezlátla.
Pokud chceme mít husičku pěkně voňavou po bylinkách už hned při vytažení z trouby, posypeme ji ještě při posledním podlévání (i polévání).
Nakonec ji necháme dojít přiklopenou poklicí asi 20 minut ve vypnuté troubě, jedině tak se nám bylinky nepřipálí.
A úplně na závěr:
nezapomeňme zlehka z okraje pekáče seškrábnout výpek a rozmíchat jej ve štávě se lžící švestkových povidel!
To je ten finální dotek, který naši husičku posune definitivně z kategorie poživatin někam do sfér vysokého kulinářského umění.
Na závěr ji můžeme posypat sušenými zelenými bylinkami, v tom případě ji necháme dojít ve vypnuté troubě zase přiklopenou poklicí. nejlepší přílohou je čerstvý domácí chléb, nebo bramborové knedlíky.
Poznámka autora:
zelí a kmínu se tentokrát vyvarujeme, vínu příliš nesvědčí, naopak, spolehlivě jej „vynulují “.