HUSA NADÍVANÁ UZENÝM KOLENEM
HUSA NADÍVANÁ UZENÝM KOLENEM
Dnešní husa je hubený pták, proto připravte husu plnou masa - prostě ho nacpete dovnitř!
Ingredience:
1 větší husa (cca 3 kg)
1 uzené koleno (velké tak, aby se vešlo do husy)
2 lžičky drceného + 2 lžičky celého kmínu
2–3 stroužky česneku, drceného
1 jablko, rozpůlené
1 cibule, oloupaná
sůl a pepř
100 g másla nebo sádla
150 ml medu
Postup:
Předehřejte troubu na 170 °C.
Kůži na uzeném kolenu nařežte na kostičky, vmasírujte do nich česnek, sůl, pepř a drcený kmín.
Husu osolte, opepřete a posypte lžičkou celého kmínu zvenku i zevnitř.
Do husy vložte jablko, cibuli a koleno (pokud se dovnitř nechce vejít, můžete ho vykostit).
Položte husu do pekáče prsíčky dolů, podlijte trochou vody, přidejte máslo či sádlo a přiklopené pečte asi hodinu.
Pak husu obraťte a pečte další půlhodinu.
Poté ji odklopte, přelijte výpekem, potřete medem, posypte zbytkem kmínu a další hodinu, za průběžného podlévání, pečte dozlatova.
Před podáváním koleno vyjměte a servírujte nakrájené na plátky, husu klasicky naporcujte.