HUSA PO STAROČESKU
HUSA PO STAROČESKU
Ingredience:
1 husa
kmín
sůl
Postup:
Husu očistíme a den předem dobře posolíme. Než ji dáme péci, posypeme ji kmínem.
Na pekáč ji dáme zády nahoru a něčím podložíme, aby se nepřipekla.
Je-li tučná, odstraníme předem sádlo a v kastrůlku můžeme vyvařit.
Husu dáme do trouby a za stálého polévání ji pečeme. Je-li třeba, během pečení opatrně sbíráme sběračkou tuk.
Když husa zčervená, obrátíme ji, propícháme na prsou, pod křídly a kolem stehen a pečeme dočervena.
Pak slijeme z pekáče všechnu šťávu a husu necháme dopéci bez ní, bude mít křehkou a křupavou kůrku.
Podáváme s dušeným zelím a houskovými knedlíky.
Poznámka:
původně se husa napřed opekla na kamnech z obou stran, opatrně se sebral tuk a pak teprve se dávala péct do trouby.