HUSA S JABLKY NA ZELÍ
HUSA S JABLKY NA ZELÍ
Ingredience:
1 husa,
1 hlávka zelí (1 kg),
3 jablka,
3 brambory,
1 cibule,
2 lžíce octa,
kmín, sůl
Postup:
Očištěnou a ve vlažné vodě opláchnutou husu osolíme, pokmínujeme, položíme na pekáček, podlijeme trochou vody a dáme do trouby péct.
V průběhu pečení přeléváme husu vypečenou šťávou a podléváme vodou. Když je maso téměř měkké, slijeme část husího sádla, přidáme oloupanou na plátky nakrájenou cibuli a na porce husy navršíme pokrájené zelí zbavené košťálu, osolíme a zastříkneme octem.
Po 10 minutách pečení přidáme oloupaná a nahrubo nastrouhaná jablka a oloupané a na kostky nakrájené brambory.
Směs promícháme a společně dodusíme doměkka.
Husí sádlo použijeme na přípravu bramboráku, topinek nebo smažených bramborových placek.
Porce husy podáváme společně se zelím, jablky a brambory.
Vhodnou přílohou je bramborový knedlík nebo bramborové placky.