NALOŽENÁ HUSA S TŘENÝM KNEDLÍKEM A ZELÍM
NALOŽENÁ HUSA S TŘENÝM KNEDLÍKEM A ZELÍM
Ingredience:
1 husa,
1 celer,
1 petržel,
2 mrkve,
celý pepř,
nové koření,
sůl,
hřebíček,
bobkový list,
kmín,
200 g strouhanky,
750 g jablek,
500 ml černého piva,
500 ml suchého červeného vína.
Třený knedlík:
200 g anglické slaniny,
500 g housky,
200 g másla,
4 vejce,
500 ml mléka,
300 g hrubé mouky,
100 g strouhanky
Zelí:
1 kg červeného zelí,
2 brambory,
5 stroužků česneku,
cukr, ocet, sůl.
Postup:
Husu naporcujeme na menší kousky. Na dno pekáče dáme pokrájenou cibuli, na ni položíme husu, posypeme kořením.
Tento postup opakujeme až do naplnění nádoby.
Zalijeme slabým nálevem z piva a octa, husu zatížíme a necháme 1 až 2 dny odležet.
Kořenovou zeleninu orestujeme na sádle, přidáme maso, zalijeme nálevem
a vínem a za podlévání dusíme do poloměkka.
Poté husu přeložíme na pekáč, obložíme ji pokrájenými jablky, přidáme propasírovanou zeleninu a šťávu, posypeme strouhankou a kmínem a pečeme dozlatova.
Třený knedlík:
Nakrájenou slaninu rozpustíme v kastrůlku, přidáme nakrájenou housku, lehce opečeme
a necháme vychladnout.
Rozšleháme máslo se solí, přidáme 2 celá vejce a 2 žloutky, mléko, mouku, sníh ze dvou bílků a nakonec prochladlou housku.
Vypracujeme těsto a knedlíky vložíme do vymaštěného ubrousku, zavážeme
a vaříme 45 minut ve vařící vodě.
Uvařený knedlík nakrájíme nití a pokapeme rozpuštěným máslem.
Zelí:
Zelí pokrájíme na nudličky, spaříme, dáme do kastrůlku, přidáme nastrouhaná jablka, brambory a česnek. Povaříme a nakonec dochutíme.