PEČENÁ HUSA PO ČESKU
PEČENÁ HUSA PO ČESKU
Ingredience:
1 husa,
sůl, kmín
Postup:
Husu nejdříve vykucháme a důkladně očistíme.
Z břicha husy výjmeme sádlo, nakrájíme je a rozškvaříme na pekáči.
Na roškvařené sádlo položíme husu, kterou předtíme důkladně ze vnitř i z venku osolíme a okmínujeme. Kdo má rád jablka, přidá je k huse.
Husu pečeme pomalu v mírně vyhřáté troubě, několikrát ji vidličkou propíchneme po bocích a na stehnech, aby se lépe vypékala šťáva.
Během pečení vypečenou šťávou poléváme a občas husu obrátíme (dopečeme ji položenou na zádech prsíčky nahoru).
Pokud bude potřeba podlijeme husu trochou horké vody.
Postupně sbíráme vrstvu tuku z vypečené šťávy, aby se dále nepřepalovala.
Hotovou husu s křupavou kůrčičkou vyjmeme a naporcujeme.
Ze stěn pekáče seškrábeme připečenou šťávu, přilijeme trochu vody a povaříme.
Pečenou husu podáváme se zelím a houskovým knedlíkem.