SVÁTEČNÍ HUSA
SVÁTEČNÍ HUSA
Ingredience:
1 husa (asi 3-3,5 kg)
sůl
kmín
4 jablka
300 g sušených švestek
100 g jader vlašských ořechů
1 pomeranč
Postup:
Očištěnou a vykuchanou husu důkladně omyjeme a osušíme.
Osolíme ji, okmínujeme a necháme aspoň 20 minut odpočinout, aby se sůl rozpustila a prostoupila
do masa.
2 jablka, polovinu švestek a ořechů vložíme do husy, kam přidáme i pokrájený oloupaný pomeranč
a husu zašijeme.
Vložíme ji do pekáče, mírně podlijeme, zakryjeme vrchním pekáčem a dáme do vyhřáté trouby.
Nejprve pečeme při 160.C za občasného polévání výpekem asi 1 hodinu.
Pak přidáme zbylá pokrájená jablka, ořechy a švestky.
Teplotu zvýšíme asi na 180.C a husu dopečeme bez zakrytí doměkka.
Hotovou husu naporcujeme a podáváme s různými druhy knedlíků, červeným zelím a ve výpeku pečeným ovocem s ořechy.